Borstvoeding / lactatiekundige

borstvoeding geven? Bel de lactatiekundige specialisten van Kraamzorg Midden Nederland

Home > voeding > borstvoeding

Borstvoeding

Borstvoeding kent tal van voordelen voor jouw gezondheid en die van jouw kind. Kraamzorg Midden Nederland wil graag dat borstvoeding bij jou slaagt. En dus neemt zij een grote rol in na de geboorte van jouw baby. Onze lactatiekundige geeft advies, voorlichting en verhuurt en verkoopt (borst)voeding gerelateerde artikelen.

We kijken altijd naar de specifieke situatie van moeder en kind. Iedere baby is namelijk anders! Welke kolf kies je? En/of welke fles heb je nodig? Ik heb pijn bij het voeden, hoe kan dat? Voor al deze vragen kan je terecht bij onze lactatiekundige via haar Spreekuur Borstvoeding of het Formulier Lactatiekunde.

De voordelen voor jouw baby (bij 6 maanden volledige borstvoeding)

 • Jouw baby krijgt van de moeder op volledig natuurlijke wijze antistoffen tegen infecties aan bijvoorbeeld maag, darmen, luchtwegen, urinewegen en middenoor
 • Jouw baby heeft minder kans op allergieën of andere klachten
 • Jouw baby heeft op lange termijn minder kans op diabetes, de ziekte van Crohn, Collitis Ulcerosa en overgewicht
 • Jouw baby heeft minder kans op ijzertekort en bloedarmoede
 • Jouw baby krijgt een betere kaakontwikkeling en daardoor een betere spraak
 • Jouw baby krijgt een betere neurologische ontwikkeling

Voordelen voor de moeder/ouders

 • De baarmoeder trekt sneller samen, er treedt doorgaans minder bloedverlies op
 • Er is minder kans op eierstok- en borstkanker en op osteoporose
 • Borstvoeding is goedkoop
 • Borstvoeding is gemakkelijk: je hebt de voeding altijd en overal bij de hand
 • Borstvoeding geven is een natuurlijke manier om gewicht kwijt te raken

Voordelen voor beide

 • Door het intieme huid-op-huidcontact heeft het geven van borstvoeding een positieve invloed op een snelle hechting tussen moeder en baby

5 standaarden voor de begeleiding bij voeding

Bij Kraamzorg Midden Nederland werken gemotiveerde en volledig gekwalificeerde kraamverzorgenden die goede voedingsbegeleiding als een van hun belangrijkste taken zien. Kraamzorg Midden Nederland is via de stichting Baby Friendly in het bezit van een certificaat voor een goede begeleiding bij voeding. Dit betekent dat we werken volgens 5 standaarden die door Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn vastgesteld. 5 standaarden die uitgaan van door de natuur bepaald gedrag en hechting van álle van baby’s ongeacht de voeding die ze krijgen. Zo gaat de focus van ‘borst-of-fles’ naar ‘baby’. Door het voeren van het keurmerk Baby Friendly werken we mee aan de kwaliteit en continuïteit van zorg voor goede voeding en goede hechting tussen ouders en kind.

Lees meer over de 5 standaarden op babyfriendlynederland.nl

Voedingssignalen en voeden op vraag

Een baby geeft op vele manieren aan dat hij of zij wil eten. Dit worden voedingssignalen genoemd. Wanneer de baby voedingssignalen geeft, is dat het beste moment om de baby te laten drinken. Als je reageert op de vraag van jouw baby zal de borstvoeding snel op gang komen. Dit noemen we dan ook voeden ‘op vraag’. Hierbij is de vraag van de baby bepalend. En niet de vraag van de klok of de hulpverlener. Wat zijn de concrete signalen?

 • Happen en smakken
 • Sabbelen op de handjes
 • Zoeken naar de borst
 • Tongetje uitsteken
 • Minder diep slapen

Als je niet reageert op deze voedingssignalen, zal de baby na ongeveer 10 minuten gaan huilen. Vanzelfsprekend kan de baby ook weer in slaap vallen.

Regelmaat

Een baby mag zo vaak en zolang hij of zij wil aan de borst drinken. In het begin kan dit 8 tot 12 keer per etmaal zijn. Wanneer er niet goed op de voedingssignalen wordt gelet en als de baby zich niet zelf meldt, maak dan jouw baby na 3 uur wakker.

De eerste 2 weken zijn cruciaal voor een goede start bij het geven van borstvoeding. Wij raden je daarom aan in de eerste 2 weken de baby minimaal 8 keer per etmaal de borst aan te bieden.
Als de voeding eenmaal goed op gang is gekomen, zal de frequentie vanzelf afnemen. Ook dan mag er overdag niet meer dan 4 uur tussen de verschillende voedingen zitten. ’s nachts is 6 het maximaal aantal uur dat jouw baby zonder voeding kan.

Prolactinegehalte

Als er langere tijd tussen de voedingen zit, wordt het prolactinegehalte (prolactine is het hormoon dat voor de melkproductie zorgt) in jouw lichaam te laag. Door een te laag gehalte kan een tekort aan moedermelk ontstaan.

Voordelen van vaak aanleggen:

 • De productie van de moedermelk komt snel op gang
 • Jouw baby zal snel het meconium (de eerste zwarte ontlasting) kwijtraken en heeft daardoor minder kans om geel te worden
 • De baby zal niet veel afvallen (tot 7% van het geboortegewicht afvallen is geen probleem) en sneller weer aankomen in gewicht

Om een goed beeld te krijgen van problemen bij borstvoeding is er meer nodig dan begeleiden. Te allen tijde kunnen we een beroep doen op onze lactatiekundige.

Marga van Amerongen – kraamverzorgende

24-uurs lijn

Voor zorg bij en na de bevalling
Bel 033 – 476 80 50 keuze 1

Contact kantoor

Kraamzorg Midden Nederland
Zangvogelweg 75
3815 DB Amersfoort
033 – 476 80 50
info@kraamzorgmidden.nl

Aanmelden

Bel ons tijdens kantoortijden op
033 – 476 80 50
of vul het online formulier in

beroepsonderwijs-bedrijfleveniso-9001-logobo-geboortezorg