Kraamperiode / uren kraamzorg

kraamzorg-kraamzorg-midden-nederland

home > kraamzorg > kraamperiode

Kraamperiode

Een pasgeboren baby erbij!

Dat is wennen, bijkomen, lachen, huilen, veel bezoek, maar bovenal genieten.
Kraamzorg Midden Nederland helpt je hierbij. Onze kraamverzorgenden doen hun werk nooit op de automatische piloot. Want iedere baby is anders, iedere moeder en ieder gezin.

De zorg van onze kraamverzorgende begint bij de bevalling. Ze assisteert de verloskundige bij jouw bevalling en ondersteunt jou en jouw partner waar nodig. Hierna begint de kraamperiode (‘kraamweek’) en helpt ze jullie als jonge ouders op weg.

Zorg voor moeder & kind en vraagbaak

Onze kraamverzorgenden gaan voor maximale zorg voor moeder en kind. Als (nieuwe) moeder leren we jou alles om jouw pasgeboren baby zo goed mogelijk te verzorgen en tevreden te houden. De kraamverzorgende is ook een vraagbaak voor al jouw vragen over de verzorging en de ontwikkeling van de baby. We leren vaardigheden aan en geven advies en voorlichting. Over voeding, hygiëne, slapen, huilen, veiligheid, gezondheid en op pad gaan met jouw baby. We letten er verder op dat de baby in het gezin integreert.

Vooruit helpen en zelfvertrouwen geven is dus voor Kraamzorg Midden Nederland heel belangrijk. Als we straks weer weg zijn, dan willen we dat jij met een goed gevoel vooruit kijkt. Dat je vertrouwen in jezelf hebt, de juiste kennis en vaardigheden bezit, zelfredzaam bent. En er dus klaar voor bent om zelf als nieuw gezin verder te gaan. Spannend! Natuurlijk, maar het komt heus goed!

Kernboodschap kraamzorg

Kraamzorg is toegankelijke en noodzakelijke zorg. Het zorgt voor een veilige start, voor gezondere kinderen en moeders, richt zich op de zelfredzaamheid van ouders en voorkomt dure zorg nu en later. Bron: Bo Geboortezorg. Kraamzorg Midden Nederland volgt de visie van Bo Geboortezorg. Lees het complete document met een toelichting op de kernboodschap kraamzorg, zoals deze in Nederland geldt.

Voorbeelden concrete taken

Bij jouw baby

 • Wegen en meten
 • Temperaturen
 • Navel checken
 • Goed observeren: we letten op de kleur van je baby, huilen, slapen, alertheid, de ademhaling, plas en ontlasting
 • In bad/douchen

Bij jou als moeder

 • Pols tellen
 • Temperaturen
 • Stand van de baarmoeder controleren
 • Letten op bloedverlies
 • Letten op plas en ontlasting na de bevalling
 • Evt. hechtingen controleren
 • Evt. helpen met wassen/douchen (net na de bevalling)
 • Bij borstvoeding: (goed) leren aanleggen aan de borst en dagelijkse ondersteuning bij het geven van de borst

Voor moeder en vader

 • Leren luier verschonen
 • Leren baby in bad doen
 • Leren navel schoonmaken
 • Leren hoe omgaan met flesvoeding
 • Ritme leren krijgen
 • Voorlichting en instructies geven
 • Ervoor zorgen dat je als moeder goed drinkt en eet: waar haal je de juiste voedingsstoffen uit om goed aan te sterken?
 • De vader ook een actieve rol geven in de verzorging

Voor in huis
We maken dagelijks de badkamer en het toilet schoon en verschonen regelmatig het kraambed en het bedje van de baby. Daarnaast zorgen we ervoor dat de babykamer en de kamer waar de moeder verblijft opgeruimd en schoon zijn. De kraamverzorgende doet in ieder geval de kraamwas en in overleg/als extra de volledige gezinswas. Tijdens de kraamweek mag je rekenen op de verzorging van de lunch en het fruit voor jou als moeder. We ontvangen ook het kraambezoek. Als er tijd is, kunnen in overleg nog andere dingen gedaan worden. Maak vooral bespreekbaar wat je fijn vindt!

Er zijn situaties mogelijk waarin de kraamverzorgende extra taken op zich neemt. Bijvoorbeeld het (voor)bereiden van de warme maaltijd. Als de geplande mantelzorg om onvoorziene redenen afwezig is, kan de kraamverzorgende ook buitenshuis ingezet worden. Denk hierbij aan het halen en brengen van kinderen naar school of het doen van boodschappen.

Veilig en vertrouwd

Onze kraamverzorgende moet jou een veilig en vertrouwd gevoel geven. Wij stappen binnen in jouw huis(houden) (en gezin), en zijn ons daar absoluut bewust van. Je kan rekenen op een professionele, deskundige en vriendelijke inzet. Maak het vooral bespreekbaar als je dingen anders ziet of wilt, iedereen heeft zo z’n eigen ideeën en wensen.

Observatie

Naast actief bezig zijn met de zorg, is onze kraamverzorgende ook verantwoordelijk voor het observeren van moeder en kind. En in het verlengde hiervan, signaleren en rapporteren. Als het nodig is, dan neemt de kraamverzorgende contact op met een verloskundige of arts.

Enthousiaste en deskundige kraamzorg

Een goede kraamverzorgende is deskundig en heeft oog voor jouw (speciale) wensen. Dat is de kwaliteit die we garanderen. Kraamzorg Midden Nederland geeft deskundige en persoonlijke begeleiding. Wij streven ernaar de bevalling en kraamtijd door dezelfde kraamverzorgende uit te laten voeren.

Ervaren en uitstekend geschoold

Ons gehele team wordt regelmatig bijgeschoold en beschikt over ruime praktijkervaring. De kraamverzorgenden werken bovendien volgens de 5 standaarden voor de begeleiding bij àlle voeding van baby’s. Deze zijn opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef.

Kraamverzorgenden in opleiding

Kraamzorg Midden Nederland ziet het opleiden van kraamverzorgenden als haar maatschappelijke taak. Daarom bieden wij studenten de mogelijkheid om tegelijkertijd te leren en te werken. Deze kraamverzorgenden in opleiding worden gedurende de opleidingsperiode begeleid door een ervaren collega, de werkbegeleider.

Beginnende studenten worden één op één begeleid, zijn de studenten verder gevorderd in hun opleiding worden zij op afstand begeleid d.m.v. huisbezoeken van en dagelijks telefonisch contact met hun werkbegeleider. Mocht je bezwaar hebben tegen de aanwezigheid van een kramverzorgende in opleiding kun je dat aangeven tijdens het intakegesprek.

Aantal uur kraamzorg

Kraamzorg wordt verleend tot de 8e dag na de bevalling. Het precieze aantal uren dat je ontvangt, wordt aangepast op jouw specifieke situatie. Voor de berekening van het aantal uren hanteren wij het landelijk indicatieprotocol. Mocht gedurende de kraamweek blijken dat er meer zorg nodig is, dan kan er eventueel een 9e en 10e dag geïndiceerd worden.

Uitgaande van een normale bevalling, wordt er 49 uur kraamzorg geïndiceerd. Deze uren worden verdeeld over 8 dagen in overleg met de kraamverzorgende. Hoewel ons takenpakket binnen de kraamzorg duidelijk is, is onze zorg altijd op jouw situatie aangepast. Afhankelijk van de persoonlijke situatie kunnen er dus meer of minder uren worden geïndiceerd. Er wordt gekeken naar wat nodig is voor déze moeder en dit kind in dit gezin. Vervolgens worden de afgesproken uren vastgelegd op het indicatieformulier dat door de cliënt en de kraamzorgconsulent wordt ondertekend.

Als jouw bevalling in het ziekenhuis plaatsvindt, dan worden de uren kraamzorg bij jou thuis verminderd met het aantal dagen dat je in het ziekenhuis doorbrengt. Ben je weer thuis? Dan ontvang je kraamzorg tot en met de 8e dag vanaf de dag van de bevalling.

Overleg met jouw kraamverzorgende over de verdeling van de uren.

Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg

Kraamzorgaanbieders, verloskundigen en verzekeraars in het hele land bepalen hoeveel kraamzorguren nodig zijn. Dit gebeurt op basis van het zogenaamde Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg. Aan de hand van een indicatieformulier worden de uren kraamzorg geïndiceerd. De uren die gemaakt worden voor bevallingsassistentie staan los van deze geïndiceerde kraamzorguren.

Herindicatie

De afgesproken zorguren op de zorgovereenkomst kunnen op indicatie worden herzien en aangepast. De kraamverzorgende heeft een signalerende taak bij deze herindicatie. Direct na de bevalling en tijdens de kraamweek kunnen de uren worden bijgesteld in overleg met de verloskundige. De situatie van moeder en kind kan immers altijd veranderen. Wellicht is er meer, minder of gespecialiseerde kraamzorg nodig. Op basis van de beoordeling van de kraamverzorgende en verloskundige stellen wij het kraamzorgaanbod bij.

Meer uren zorg

Op basis van een herindicatie is het mogelijk dat jouw gezin meer zorguren krijgt dan vooraf geïndiceerd. Wanneer je geen medische of sociale indicatie hebt, maar toch meer kraamzorguren zou willen, biedt Kraamzorg Midden Nederland jou de mogelijkheid extra uren in te kopen. Deze uren worden niet door de verzekeraar vergoed, maar komen voor eigen rekening.

Zorggarantie

We zullen ons uiterste best doen jou de geïndiceerde uren kraamzorg te verlenen. Wij leveren je zelfs zorggarantie. Maar, het is wel mogelijk dat we tijdens een uitzonderlijke geboortepiek het aantal afgesproken uren kraamzorg moeten verminderen. De minimale basiszorg van 3 uur blijft echter altijd gegarandeerd. Dat geldt ook in de vakantieperiode of tijdens feestdagen.

Mantelzorg

Je bent zelf verantwoordelijk voor het regelen van mantelzorg. De mantelzorg kan verleend worden door jouw partner, een familielid of iemand uit de directe omgeving. Met name in de eerste 5 dagen van het kraambed is het belangrijk dat je voldoende rust kunt nemen en geen lange periode alleen thuis bent.

Gebruik smartphones

Onze kraamverzorgenden maken gebruik van hun smartphone voor het inzien van protocollen en werkinstructies van Kraamzorg Midden Nederland. Het kan dus zijn dat zij hiervoor jullie WiFi-code vraagt. Het gebruik van de smartphone beperkt zich hiertoe. Wij werken met papieren zorgdossiers en overdrachten en gebruiken geen smartphone of tablet.

Heb je nog vragen over onze kraamzorg? Neem dan contact met ons op

Ik heb zelf 3 kinderen, ik weet hoe fijn het is om in de kraamweek de zorg voor iedereen over te laten aan een vrouw die weet wat ze moet doen.

Simone Tukker – kraamverzorgende

24-uurs lijn

Voor zorg bij en na de bevalling
Bel 033 – 476 80 50 keuze 1

Contact kantoor

Kraamzorg Midden Nederland
Zangvogelweg 75
3815 DB Amersfoort
033 – 476 80 50
info@kraamzorgmidden.nl

Aanmelden

Bel ons tijdens kantoortijden op
033 – 476 80 50
of vul het online formulier in

beroepsonderwijs-bedrijfleveniso-9001-logobo-geboortezorg