Veiligheid / deken of dekbed

zwanger-kraamzorg-midden-nederland

home > zwanger > veiligheid

Veiligheid

Wat zijn de do’s en don’ts als het gaat om veilig slapen, aankleden, badderen en meer? Kraamzorg Midden Nederland geeft je graag tips voor de juiste materialen en maatregelen. Kijk ook op de website van VeiligheidNL, www.veiligheid.nl, voor informatie over kinderveiligheid.

Onze veiligheidsadviezen

Wieg
De bodem van de wieg moet altijd voorzien zijn van ventilatiegaatjes. De afstand tussen de spijlen mag niet groter zijn dan 6,5 centimeter. En de zijkanten van de wieg mogen niet volledig afgesloten zijn. Dit is belangrijk omdat de lucht moet kunnen circuleren. Gebruik voor de eventuele bekleding van het wiegje bij voorkeur dun katoen.

Ledikant
Heeft het ledikant spijlen, dan mag de afstand tussen de spijlen niet meer dan 6,5 centimeter zijn. Daarnaast is het belangrijk dat de spijlen van boven naar beneden doorlopen. Wij raden je aan een lattenbodem te gebruiken, want die ventileert het beste. De hoeken van het ledikantje horen afgerond te zijn. Schroeven moeten in het ledikant verzonken zijn. Schilder je zelf de wieg of het ledikant van jouw kind, gebruik dan gifvrije verf. En als de zijkanten opklapbaar zijn, is het belangrijk dat je deze kunt vergrendelen. Gebruik voor de eventuele bekleding van het ledikantje bij voorkeur dun katoen.

Matras
Het is essentieel dat het matras goed aansluit in de wieg of het ledikant. Tussen het matras en de binnenkant van de wieg of het ledikantje moet nog wat ruimte zitten. Maar, deze ruimte mag niet groter zijn dan 2 centimeter. Een goed matras is minimaal 8 centimeter dik en gemaakt van polyether of van andere schuimsoorten. Het matras moet stevig en vlak zijn. Het materiaal mag niet te zacht zijn omdat de baby er niet in mag wegzakken. Materialen zoals zeegras en kapok zijn dus niet geschikt als vulling. Als je zelf een matras maakt, denk er dan aan dat de tijk van katoen is. Een plastic hoes om het matras is af te raden. Gebruik bij voorkeur een molton om het matrasje te beschermen.

Hoofdbeschermers
Een hoofdbeschermer lijkt gezellig, maar het gebruik hiervan wordt door ons afgeraden. Een baby zal zich niet aan de spijlen bezeren, terwijl een hoofdbeschermer zelf wel gevaarlijk kan zijn. Want de beschermer kan de ademhaling van jouw baby belemmeren. Niet doen dus!

Goed dekentje in plaats van dekbedje
Een dekbed houdt de warmte te goed vast en ademt niet of onvoldoende. Hierdoor is er een reële kans dat de baby het te warm krijgt. Daarnaast bestaat er wellicht een verband tussen wiegendood en het gebruik van dekbedjes. Gebruik van een dekbedje voor baby´s is daarom geen veilige keuze. Dit geldt ook voor synthetische dekentjes. Door hun slechte ventilatie kan er warmtestuwing ontstaan. De beste keuze zijn dekentjes van natuurlijke materialen zoals katoen en wol. Katoen is waarschijnlijk de meest geschikte optie. Wol is moeilijker te wassen en is ook ongeschikt als er allergieën in de familie voorkomen.

Kruiken
Tijdens koude perioden en ziekte kan jouw baby een kruik nodig hebben. De beste keus is een naadloze metalen kruik met een rubberen dop of ring in de sluiting. En de kruik moet het keurmerk ‘Goedgekeurd Keurmerkinstituut’ dragen. Het is belangrijk de kruik voor gebruik bij jouw baby te testen op lekkage. Daarbij moet je op een aantal punten letten:

  • Is de rubberen binnenring in goede staat? Zo niet, schaf dan een nieuwe ring of dop aan
  • Is de kruik beschadigd of zitten er roestplekken in? Vervang de kruik
  • Is de schroefdraad beschadigd? Vervang de kruik
  • Lekt de dop? Vervang de dop of de hele kruik

Een goedgekeurde elektrische kruik mag alleen gebruikt worden als 2e kruik. Een dergelijke kruik kan een baby niet constant op temperatuur houden. Want, deze moet volledig zijn gekoeld om weer te kunnen opwarmen. Het gebruik van andere kruiken dan hierboven vermeld, wordt door ons niet geadviseerd en valt dus onder jouw eigen verantwoordelijkheid.

Sloop en zeil
Gebruik geen zeil of losliggende sloop, want deze kunnen de ademhaling van jouw baby belemmeren.

Knuffels in bed of wieg
Plaats liever geen knuffels in het bedje. In kussenachtige knuffels kan jouw baby met de neus en mond verzinken, waardoor de ademhaling belemmerd wordt. En let er bij de aanschaf van knuffels op dat er geen zacht plastic in verwerkt is.

Extra veiligheidstips rondom slapen worden vermeld in de folder ‘Slaap lekker’ die je van ons ontvangt tijdens het intakegesprek. Dit is een uitgave van VeiligheidNL, www.veiligheid.nl.

Commode of aankleedtafel
De commode of aankleedtafel moet stevig zijn. Een goede werkhoogte is ongeveer 90 centimeter.

Bad
Het badje of de tummytub hoort op een stevige badstandaard van 90 centimeter hoog te staan.

Bedverhogers
Zorg ervoor dat jouw bed tijdens de kraamperiode een werkhoogte van 80 cm heeft. Wij hebben afspraken gemaakt met Medipoint (T 088 – 102 01 00), zodat je gemakkelijk het juiste soort bedverhogers, maar bijvoorbeeld ook een ondersteek of ruggensteun kunt aanvragen. Deze worden dan op afspraak en kosteloos bij jou thuis bezorgd.

Rookvrij opgroeien van 0-4 jaar
Roken tijdens en na de zwangerschap of in de directe omgeving van je baby raden we sterk af om de volgende redenen.

  • Er is een duidelijk verband tussen roken en wiegendood. De kans op wiegendood is hoger als de moeder actief rookt tijdens en na de zwangerschap. Ook passief meeroken verhoogt het risico op wiegendood
  • Baby’s en jonge kinderen zijn gevoelig voor rook. De rook irriteert de oogjes, de slijmvliezen van mond, neus en keel en die van de luchtwegen
  • Baby’s en jonge kinderen die in een rokerige omgeving opgroeien, beginnen in feite al op jonge leeftijd met roken. Dit kan de gezondheid van het kind op korte en lange termijn nadelig beïnvloeden
  • Kinderen met rokende ouders hebben een duidelijk grotere kans op luchtwegklachten dan kinderen van niet-rokende ouders. Ook is de kans op astma aantoonbaar groter als de ouders roken in het bijzijn van de baby

Uiteraard rookt de kraamverzorgende niet in huis.

Downloads over kinderveiligheid

Ik breng graag rust in een gezin. Heb oog voor alle gezinsleden en hecht belang aan een goede sfeer.

Jolanda Houkes – kraamverzorgende

24-uurs lijn

Voor zorg bij en na de bevalling
Bel 033 – 476 80 50 keuze 1

Contact kantoor

Kraamzorg Midden Nederland
Zangvogelweg 75
3815 DB Amersfoort
033 – 476 80 50
info@kraamzorgmidden.nl

Aanmelden

Bel ons tijdens kantoortijden op
033 – 476 80 50
of vul het online formulier in

beroepsonderwijs-bedrijfleveniso-9001-logobo-geboortezorg