Zorg goed voor jezelf / schadelijk voor de baby

zwanger-kraamzorg-midden-nederland

home > zwanger > zorg goed voor jezelf

Zorg goed voor jezelf

In de zwangerschap kan je gewoon blijven doen wat je altijd deed. Het is belangrijk om goed naar de signalen van je lichaam te luisteren. Zorg goed voor jezelf!

Tijdens de zwangerschap is er een aantal zaken waar je extra op moet letten.

Alcohol
Alcohol in de zwangerschap is schadelijk voor de baby. Onduidelijk is hoeveel alcohol schadelijk is. Daarom is het advies geen alcohol te drinken gedurende de zwangerschap.

Roken
Niet alleen zelf roken, maar ook meeroken is erg slecht voor de baby. De schadelijke stoffen uit sigaretten zorgen voor vermindering van de doorbloeding van de placenta. De baby krijgt hierdoor minder zuurstof en groeit minder goed. Kinderen van moeders die gerookt hebben, hebben gemiddeld een lager geboortegewicht en worden eerder geboren. Deze kinderen zijn daarom kwetsbaarder. Als ze ouder zijn hebben de kinderen vaker last van hun luchtwegen. Er zijn ook aanwijzingen dat de kans op wiegendood voor een baby groter is als er in de omgeving gerookt wordt. Rook dus niet als je zwanger bent en vermijd ruimtes waar gerookt wordt. Kijk voor meer informatie op www.stivoro.nl

Drugs
Het gebruik van drugs tijdens de zwangerschap is schadelijk voor de baby. Alle soorten drugs worden ontraden. De baby kan verslaafd raken en moet na de geboorte afkicken.
Ook zijn er gezondheidsrisico’s voor de baby in de zwangerschap. Als je drugs gebruikt, vertel dit dan aan je verloskundige of gynaecoloog zodat je begeleid kan worden in het stoppen.

Medicijnen
Tijdens de zwangerschap moet je oppassen met medicijnen. Niet alleen met voorgeschreven medicijnen, maar ook met medicijnen die je koopt bij de drogist of apotheek. Vertel het je verloskundige of gynaecoloog welke medicatie je gebruikt. Het is goed om de apotheek in te lichten dat je zwanger bent of wilt worden, zodat er rekening gehouden kan worden met de medicijnkeuze.

Besmettelijke ziekten
Sommige kinderziekten kunnen schadelijk zijn als je deze krijgt in de zwangerschap. Is er iemand in je omgeving met een kinderziekte zoals waterpokken, rode hond of de vijfde ziekte, neem dan contact op met de verloskundige, gynaecoloog of de huisarts. Zeker als je de ziekte zelf niet hebt gehad.

Kattenbak en tuinieren
In kattenontlasting komt een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken. Toxoplasmose kan aangeboren afwijkingen bij de baby veroorzaken. Verschoon daarom als je zwanger bent niet zelf de kattenbak of draag handschoenen. Dit laatste geldt ook bij tuinieren.

Schadelijke stoffen en straling
Vermijd in de zwangerschap de volgende stoffen zoveel mogelijk:
Verf op terpentinebasis, chemicaliën en bestrijdingsmiddelen. Haarverf is ongevaarlijk.
Röntgenonderzoek is soms uit te stellen tot na de zwangerschap. Als dat niet kan, vertel dan dat je zwanger bent in verband met mogelijk te nemen beschermende maatregelen. Een MRI-scan is niet gevaarlijk voor de baby. Van computerbeeldschermen en magnetrons is geen schadelijke invloed aangetoond.

Sporten
Blijf lekker sporten in de zwangerschap zoals je gewend bent. Let goed op je lichaam en doe het rustiger aan als je klachten hebt. Zorg voor voldoende vochtinname tijdens het sporten. Sporten waar veel lichaamscontact bij is, met name het buikgebied en sporten waarbij je gemakkelijk kunt vallen, zijn af te raden. Denk bijvoorbeeld aan: hockey, vechtsporten, volleybal, voetballen en skiën. Duiken is onverstandig tijdens de zwangerschap in verband met een grote kans op duikersziekte (decompressieziekte).

Vakantie
Als je zwanger bent kan je gewoon op vakantie. Ga je naar een verre bestemming, neem dan contact op met je huisarts of GGD voor reisadvies en eventuele vaccinaties. Vliegen is in de zwangerschap medisch gezien geen probleem. Houd er echter rekening mee dat vliegtuigmaatschappijen meestal geen vrouwen die verder zijn dan 32-34 weken willen vervoeren in verband met een mogelijke bevalling in het vliegtuig. Houd ook op vakantie rekening met wat je eet en drinkt.

Seks
Zolang je zelf zin in vrijen hebt kan je dit de hele zwangerschap doen, alleen niet in geval van bloedverlies of als je vliezen gebroken zijn. Door te vrijen kan je geen miskraam krijgen of te vroeg bevallen. Hoe je seks in de zwangerschap beleeft kan wisselen per vrouw en ook per zwangerschap. De partner kan het ook anders beleven. Bespreek problemen met je verloskundige of gynaecoloog. Ook als je eerder negatieve ervaringen hebt gehad.

Werk
In de wet zijn regelingen opgenomen voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Werk waarin je wordt blootgesteld aan schadelijke stoffen, chemicaliën, trillingen of infectierisico’s is af te raden. Ook lichamelijk zwaar werk is af te raden. Een zwangere vrouw is niet verplicht ’s nachts te werken en heeft recht op extra pauzes. Dit geldt tot zes maanden na de bevalling. Als je borstvoeding geeft heb je recht op tijd om te voeden of te kolven.
Als je vragen hebt over je werksituatie, stel deze dan aan je werkgever of bedrijfsarts. Als je werk niet meer uitvoerbaar is, heb je recht op een aanpassing van de werkzaamheden of op vervangend werk.

Voedingsadviezen
Goede voeding is heel belangrijk als je zwanger bent. Dit betekent niet dat je ‘voor twee’ moet eten. Het is van belang dat je gezond en gevarieerd eet, vooral verse producten. Eet liever een aantal keer een klein beetje, dan een hele grote hoeveelheid in een keer. Lijnen is af te raden als je zwanger bent. Er komen dan stoffen vrij uit het vetweefsel die schadelijk zijn voor de baby tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode. Een diëtiste kan tijdens deze beide periodes ondersteuning en advies geven op het gebied van gezonde voeding. Voor zwangere vrouwen zijn sommige voedselinfecties gevaarlijk. Dit kan voorkomen worden door goed op de voeding te letten en sommige producten te laten staan.

Listeria
Eet geen kaas gemaakt van rauwe melk (‘au lait cru’ of ongepasteuriseerd). Hier kan de listeriabacterie in groeien. Deze bacterie is niet gevaarlijk voor volwassenen maar kan wel gevaar opleveren voor een ongeboren baby. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk kan je gewoon eten. Gebruik zoveel mogelijk verse producten en bewaar voedsel zo kort mogelijk in de koelkast. In groenten, kip, vlees en vis kan ook de listeriabacterie groeien. Tijdens bakken en koken wordt deze bacterie gedood.

Toxoplasmose
Zorg ervoor dat je alleen vlees eet dat goed doorbakken is. Dus onder andere geen filet américain, rosbief of carpaccio. Was alle groenten en fruit extra goed. In rauw of onvoldoende verhit vlees en ongewassen groenten en fruit kan een parasiet voorkomen die toxoplasmose veroorzaakt. Toxoplasmose kan een aangeboren afwijking bij de baby veroorzaken.

Vitamine A
Eet in de zwangerschap geen lever en wees matig met producten waarin lever verwerkt is, bijvoorbeeld paté en leverworst. Lever bevat veel vitamine A en dit kan schadelijk zijn voor de baby.

Cafeïne
Koffie met cafeïne kan wel gedronken worden in de zwangerschap, maar het liefst zo min mogelijk. Een alternatief is cafeïnevrije koffie.

Lees meer hierover in de folder Zwanger van het RIVM

Ik breng graag rust in een gezin. Heb oog voor alle gezinsleden en hecht belang aan een goede sfeer.

Jolanda Houkes – kraamverzorgende

24-uurs lijn

Voor zorg bij en na de bevalling
Bel 033 – 476 80 50 keuze 1

Contact kantoor

Kraamzorg Midden Nederland
Zangvogelweg 75
3815 DB Amersfoort
033 – 476 80 50
info@kraamzorgmidden.nl

Aanmelden

Bel ons tijdens kantoortijden op
033 – 476 80 50
of vul het online formulier in

beroepsonderwijs-bedrijfleveniso-9001-logobo-geboortezorg